Breaking

Valmistautuminen pitkään kisaan – kevennä sopivasti

pyöräily / pyöräily + triathlon / pyoraily + triathlon - nostot / pyöräily+triathlon > juoksija / pyöräilytriathlon-hiihto / Yleinen / 18.5.2020

Valmistautuminen pitkään kisaan kuten usean tunnin mittaiseen maratonajoon tai etappikilpailuun eroaa minulla lyhyemmästä kilpailusta erityisesti etukäteisherkistelyssä. Lyhyehköön 1–1,5 tunnin maastopyöräkilpailuun herkistelen enemmän kuin pitkään XC-kisaan.

Äkkiseltään voisi ajatella, että kannattaisi toimia juuri päinvastoin. Kokemus on osoittanut, että ainakin minulla toimii parhaiten melko suuri määrällinen harjoittelu vielä pitkää kisaa edeltävällä viikolla. Pudotan kisan alusviikolla harjoitusmääriä vain noin 20 prosenttia normaalista edellyttäen, että muuta ylimääräistä väsymystä ei ole kropassa.

Olen havainnut, että harjoitusmäärien liiallinen keventäminen hämmentää kehoa ja voi tehdä yllättävää löysyyttä sekä lisätä hapoille menoa erityisesti kilpailun alkuvaiheessa.

Syynä voi olla harjoitusmäärien äkillisen keventämisen tuoma kehon sopeutumisvaikeus ja levänneiden jalkojen yliherkkyys. Sen ansiosta on helppo ylittää todelliset voimavarat ja ajaa alussa kuntoon nähden liian kovaa. Pitkällä matkalla alun ylivauhti kostautuu, sillä loppumatkasta vauhti hyytyy.

Sopiva valmistautuminen pitkään kisaan helpottaa vauhdinjakoa.

Jos kehossa on normaalia harjoituskuormaa, voimat on helpompi jakaa todellisen kunnon mukaisesti. Silloin lankean harvemmin liian kovavauhtiseen aloitukseen.

Valmistautuminen lyhyeen kisaan vaatii enemmän herkistelyä

Reilun tunnin mittaiseen XCO-kilpailuun voin sen sijaan herkistellä eli keventää harjoittelua enemmän pudottaen harjoitusmääriä 30–40 prosenttia normaalista. Valmistautuminen pitkään kisaan eroaa siis lyhyen kisan sisältävästä viikosta.

Lyhyessä kilpailussa kova aloitusvauhti ei haittaa, koska rasitus ei ehdi kumuloitua niin paljon kuin pitkässä suorituksessa. Alussa pitääkin kulkea herkästi, jos meinaa saada hyvän lopputuloksen. Lyhyessä kisassa ajetaan joka tapauksessa kovemmilla tehoilla kuin pidemmässä koitoksessa.

Hyvin herkistelleenä ajan helpommin jonkin aikaa korkeammilla sykkeillä ja tuotan sitä kautta enemmän tehoja. Siedän hyvin levänneenä hetkellisesti suurempia happokuormia kuin muutoin.

Muistutan kuitenkin, että pitkään kilpailuun ei kannata lähteä väsyneenä vaan kehon tulisi olla itselle sopivassa harjoitustasapainossa. Harjoittelun keventämiseen ennen kilpailua löydät ennen pitkää juuri sinulle sopivan kaavan kokeilemalla eri tapoja hienovaraisin muutoksin.

Yleisohjeena voi sanoa, että mitä kokeneempi urheilija on ja mitä pidemmästä kilpailumatkasta on kysymys, sitä pienemmällä herkistelyllä kilpailuun voi lähteä.

Sini Alusniemi ajoi kesällä 2019 EM-neloseksi maastopyöräilyn 70 kilometrin kisassa Kvamissa Norjassa.

Lue myös poiminnat maastopyörätestistämme: >> Augment Fully 29 RX – kisanopea trail-pyörä >> Rose Thrill Hill Trail houkuttelee pitkiin vauhtipäiviin >> Trek Top Fuel 9.7 tarjoaa kasvunvaraa poluille

 


Avainsanat: , , ,Sini Alusniemi
Previous Post

Rudy Project ImpactX 2 – fotokromaattinen linssi mukautuu keliin

Next Post

Voimatreeni pyöräilijälle ja triathlonistille

You might also like0 Comment


Vastaa


More Story

Rudy Project ImpactX 2 – fotokromaattinen linssi mukautuu keliin

Fotokromaattiset linssit sopivat erinomaisesti vaihteleviin keleihin ja pitkiin päiviin. Koeajoimme Rudy Project ImpactX...

18.5.2020