Breaking

Primož Rogličilla vahva alku Girossa

kilpapyöräily / pyöräily + triathlon / pyöräily+triathlon > juoksija / pyöräilytriathlon-hiihto / 16.5.2019

Slovenialaisen Primož Rogličin voitto Giro d’Italian avauspäivän aika-ajossa ei tullut mielestäni yllätyksenä. Yllättävää oli kuitenkin hänen ylivoimainen eronsa muihin. Toiseksi ajanut Simon Yates jäi peräti 19 sekuntin päähän.

Aika-ajossa nähtiin muutaman kuskin vaihtavan mäen alla aika-ajopyörästä maantiepyörään nousua varten. En tätä oikein ymmärrä. Varmasti hieman kevyemmällä ja omaan fiilikseen tutummalla maantiepyörällä saa säästettyä muutaman sekunnin mäessä, mutta ne häviävät pyörän vaihdossa menevään aikaan. Lisäksi on riski siitä, ettei alle tuleva uusi pyörä toimikaan halutulla tavalla tai vaihto epäonnistuu muutoin. En pidä riskiä kannattavaksi ainakaan näin lyhyellä matkalla.

Primož Roglič on jo tottunut pukeutumaan johtajan paitaan tänä vuonna. Kuva: Gian Mattia D’Alberto

 

Giulio Ciccone osoitti loistavaa taktikointia etapilla. Hän ei välittänyt etapin kokonaisajasta vaan keskittyi puhtaasti lopun ylämäkeen. Mäkikirikilpailussa oli nimittäin pisteitä tarjolla neljälle nopeimmalle mäkiosuuden ajajalle. Väliaikapiste oli laitettu juuri mäen alle, joten alun tasamaalla ajettu aika ei vaikuttanut mäkikirikilpailuun.

Ciccone olikin väliaikapisteessä 5,9 kilometrissä kaikista hitain, jääden Rogličille peräti minuutin ja 31 sekuntia. Ylämäen hän ajoi kuitenkin 3 sekuntia nopeammin ja kruunasi itsensä mäkikirikilpailun johtoon. Hän on myös aktiivisesti puolustanut paitaansa ja vankistanut johtonsa jo melko reiluksi.

Tilanne tulee toki muuttumaan isoille vuorille saavuttaessa, kun pisteitä tulee reilusti enemmän jakoon. Hän saa kuitenkin varmasti nauttia arvopaidastaan ja sen joukkueellekin tuomasta näkyvyydestä vielä monen etapin ajan.

Giulio Ciccone mäkikiripaidassa. Kuva: Gian Mattia D’Alberto

Kolmannen etapin loppukirissä nähtiin myös melko yllättävä tilanne, kun maaliviivan ensimmäisenä ylittänyt Elia Viviani hylättiin loppukirissä tapahtuneen ajolinjan muutoksen takia. Hän liikkui hieman liikaa vasemmalle avatessaan oman kirin. Heilahdus oli mielestäni normaali, enkä olisi pitänyt hylkäystä tarpeellisena.

Yleensä suurissa ympäriajoissa on tällaisissa tuomioissa totuttu vetämään hieman kotiin päin eli oman maan kuskien hyväksi. Sikälikin Vivianin hylkäys oli melko poikkeuksellinen ratkaisu.

Viviani sijoitettiin tuloksissa ryhmänsä viimeiseksi sijalle 73. Hän kuitenkin otti ratkaisun vastaan ammattilaisen ylpeydellä ja laittoi omalle Instagram-tililleen kuvan voitostaan kuvatekstillä: ”Ainakin minulla on kuva”.

Elia Viviani ylittää maaliviivan ensimmäisenä kolmannella etapilla. Kuva: Fabio Ferrari

 

Neljännellä etapilla nähtiin pyöräilyn armottomuus, kun noin kuusi kilometriä ennen maalia sattui suuri kasa aivan pääjoukon kärjessä. Lähes kaikki ennakkosuosikit kilpailua johtavaa Rogličia lukuun ottamatta jäivät kasaan tai sen taakse. Hänen onnistui vahvistaa johtoaan läheisimpiin uhkiinsa kokonaiskilpailussa.

Jos kolarointi olisi käynyt viimeisen kolmen kilometrin aikana, kaikki kasasta kärsineet olisivat saaneet etapilta saman ajan voittajan kanssa. Neljännellä etapilla jokainen porukasta jäänyt kärsi aikatappioita kokonaiskilpailussa. Kasaan joutunut Tom Dumoulin loukkasi polvensa jääden yli neljä minuuttia lisää kokonaiskilpailun tuloksissa. Hänen voittohaaveensa kaatuivat siinä, ja hän keskeyttikin koko kilpailun polvivaivojen takia heti seuraavana päivänä.

Tuskainen Tom Dumoulin viidennen etapin startissa. Kuva: Massimo Paolone


Avainsanat: , ,Hiski Kanerva
Olen 24-vuotias entinen continental-tason ammattipyöräilijä. Olen kilpaillut maantiepyöräilyn lisäksi aktiivisesti ratapyöräilyssä. Harjoitusohjelmiini kuuluu myös hiihtoa, juoksua ja saliharjoittelua.
Previous Post

Giro d'Italia - Rosa-paidan metsästys

Next Post

Kaisa Sali lunasti paikkansa Havaijin Ironmaniin – rasitusmurtuma parantunut

You might also like0 Comment


Vastaa


More Story

Giro d'Italia - Rosa-paidan metsästys

Pyöräily+Triathlon – Giro d'Italia eli Italian ympäriajo käynnistyy huomenna lauantaina Bolognassa 8,2 kilometrin...

10.5.2019