Breaking

Garmin Edge 830 ja Edge 530 – mittarit tielle ja maastoon

pyöräily + triathlon / testit ja kokeilut / 16.11.2019

Garmin Edge 530 ja Edge 830 pääsivät viime kesänä testiimme teille ja poluille. Laitteiden olennaisin ero on 830:n kosketusnäyttö. Se toimii kuivalla kelillä hyvin, mutta rankassa sateessa näyttöjen vaihdon sivuttaispyyhäisyt onnistuivat turhan satunnaisesti. Näyttö oli kirkas ja selkeä aurinkoisellakin kelillä.

Sykevyöhön liitettynä Edget arvioivat erilaisten harjoitusten jakaumaa samoin kuin Garmin Forerunner 945 ja Garmin Fenix 6 -rannelaitteet. Wattiantureiden avulla arviot treenien tuottavuudesta paranevat. Aiempien Edge-mallien tapaan voimantuottoa voi seurata erilliseltä näytöltä jo ajon aikana, mikä voi auttaa tekniikan ylläpitämisessä väsyneenä.

Edge 530 ja Edge 830 osaavat tarvittaessa mukauttaa reittisuunnitelmaa kesken ajon. Jos ajat risteyksen ohi, laite laskee uuden reitin määränpäähän. Reittien valinnassa Edge huomioi reittien suosion pyöräilyssä Garminin pilvipalvelun avulla. Maastopyöräversiossa olisi Trailforks-palvelun tietoja, mutta niitä on Suomessa todella vähän tarjolla.

Maantiellä viihtyvälle suosittelemme mittarin pariksi Garmin Varia -takatutkaa. Se havaitsee lähestyvän auton ja tieto näkyy tankolaitteen reunassa sekä kuuluu piippauksina. Samalla Varian tehokas valo varmistaa, että autoilija huomaa pyöräilijän. Suomalaisilla teillä tuntui siltä, että autoilijat antoivat Varian vilkutuksen ansiosta paremmin tilaa pyöräilijälle kuin muutoin.

Maastopyöräilijälle Garmin tarjoaa uutuutena hyppyjen määrän, pituudet, matkat ja ajat ilmassa. Laite kuittaa huomaamansa hypyn sekä piippauksella että hyppyä kehuvalla tekstillä. Lisää pelillisyyttä tuo ajon vaikeustaso, joka huomioi matkan kertymisen, korkeuden muutokset sekä kiihtyvyysantureiden tiedot. Riippuu kuskista, minkä verran tällaiset tiedot tuovat ajoon motivaatiota tai hauskuutta. Uudet arvot ovat kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että mittarit voivat tarjota muutakin kuin perinteisiä harjoituksellisia suureita.

Tankolaitteet alkavat olla yhä selkeämmin pikkuruisia pyörätietokoneita. Connect iQ -sovellukset tuovat laitteeseen esimerkiksi sääennusteen tai Stravan. Edge 530 ja Edge 830 yhdistyvät myös Shimanon moottorilla varustettuun sähköavusteiseen pyörään, jolloin erillinen näyttö kertoo avustuksen tason, mahdollisen sähkövaihteen pykälän, akun varauksen sekä ajotapaan perustuvan arvion siitä, kuinka pitkälle akku vielä riittää.

Garmin Varia RTL510 -takatutka

Garmin Varia RTL510 -takatutka

Testatut laitteet

Garmin Edge 530 | ei kosketusnäyttöä | 330 €

Garmin Edge 830 | kosketusnäytöllinen malli | 430 €

Garmin Varia RTL511 | havaitsee takaa tulevat autot | auton lähestyessä kirkastuva huomiovalo | vaatii parikseen kellon, tankolaitteen tai Varia-näytön | 220 €


Avainsanat: , ,Tomi Savolainen
Pyöräily+Triathlonin ja Polkujuoksijan päätoimittaja Tomi Savolainen arvostaa aamutreenien tuomaa energiaa ja harrastaa kestävyysliikunnan sekakäyttöä. Juoksu, pyöräily, hiihto, triathlon ja talviset alamäkilajit takaavat vaihtelun ja varmistavat, ettei nopeus kasva missään lajeista ihan hurjaksi. Tomin elementti on lumi ja hän valitsee pakkasen aina kun mahdollista.
Previous Post

Ahkio vai multisport-kärryt? Lähde hiihtolenkille lapsen kanssa

Next Post

Canyon Grail CF SL 8.0 – gravel-pyörän sielu löytyi

You might also like0 Comment


Vastaa


More Story

Ahkio vai multisport-kärryt? Lähde hiihtolenkille lapsen kanssa

Hiihtoharrastus sujuu myös pienten lasten kanssa. Parhaimmillaan l(a)atuaikaa löytyy jopa aikaisempaa enemmän, kunhan...

8.11.2019